06 49 49 48 50 anniek@anniekvleugel.nl

 

Angst therapie Beverwijk

Angst therapie Beverwijk

Angst voelen we vaak heel fysiek. Van lichte klachten als zweethanden, een knoop in je maag en klotsende oksels tot paniek en totale verstijving en geen woord meer uit kunnen brengen. Angst kan zich uiten in allerlei vormen: rijangst, hoogtevrees, angst voor liften, bang in tunnels of juist pleinvrees, angst om je uit te spreken in je relatie of op je werk.

Angst gaat meestal over iets dat al gebeurd is. Zonder dat we dat in de gaten hebben, want het lijkt heel erg over rijden, spinnen of hoogtes te gaan. Maar meestal zit daar een oud verhaal onder dat met iets heel anders te maken heeft.

Wat dat verhaal is, daar kun je achterkomen door PRI. Ik kan je leren hoe je dat doet. Wees welkom in mijn praktijk in Beverwijk. Neem vandaag contact op, zodat ook jij met meer vertrouwen in het leven kan staan.

PRI therapie Beverwijk

Wat is de functie van angst?

Angst is heel functioneel als we in levensgevaar zijn. Ons hele lichaam is klaar om te vluchten. Maar als we volwassen zijn is er meestal geen sprake van levensgevaar. Terwijl we wel in allerlei situaties last kunnen hebben van angst. Gek eigenlijk…

Nee, dat is helemaal niet gek. Als je tenminste snapt hoe het werkt. De waarheid is eigenlijk heel simpel: we hebben ooit ervaringen opgedaan die voor ons letterlijk of in betekenis levensbedreigend zijn geweest. En de angst heeft ons hiertegen beschermd door ons de illusie te geven dat we konden vluchten.

En in het volwassen leven gaat deze bescherming te pas en te onpas aan, omdat we via onze zintuigen iets waarnemen dat ooit voor ons gevaar betekend heeft.

 

Angst voor levensgevaar; hoezo?

Missschien denk je: wat heeft dit nu met mijn angst te maken? Ik ben gewoon bang om te reizen, ik heb gewoon vliegangst, durf gewoon niks te zeggen in een groep. Ik weet heus wel dat er geen levensgevaar is, maar toch gaat die angst aan. 

De vraag is: wat neem jij waar als je gaat rijden of iets gaat zeggen in een groep? Waar ben je eigenlijk het meest bang voor? In wat je daar verwacht schuilt een echo naar een verleden dat je je niet bewust bent. Uit de tijd dat je zo klein was dat je jezelf niet kon helpen, je ouders niet kon veranderen (welke ouder is er niet soms overbelast?), en jij geen besef van tijd had. Overgeleverd zonder besef van tijd, logisch dat dat (onbewust) voelt als levensgevaarlijk en je lichaam zich daar dus tegen beschermt…

PRI en angst

In dit filmpje legt Ingeborg Bosch heel helder uit hoe angst ontstaat, en hoe je zicht kunt krijgen op waar jouw angst wellicht werkelijk over gaat.

Hoe werk je aan angst met PRI?

Om te beginnen leer je te begrijpen wat de functie is van angst en ga je bij jezelf de angst observeren. Wanneer wordt het meer, wanneer wordt het minder; wanneer gaat het aan en wat neem je daar waar? Je leert dat adem een belangrijk instrument is om de stand van je autonome zenuwstelsel te beinvloeden. In deze fase werk je het meest aan je cognitie. 

Dan ga je stappen oefenen om jezelf in contact te brengen met wat er onder de angst zit. Dan ga je meer aan de slag met je gedrag en komt je gevoel om de hoek kijken. 

Vervolgens breng je jezelf in contact met je gevoel, ontdek je de situatie waar de angst werkelijk over gaat. Waardoor je ervaart dat de angst niet over nu gaat, dat het al voorbij is, dat je er dus niet meer bang voor hoeft te zijn, alleen al omdat je nooit meer dat kleine mensje zult zijn dat je ooit was. 

 

Wetenschappelijk onderzoek naar PRI therapie

Over onderzoek naar de resultaten van PRI lees je hier meer:

https://www.prionline.nl/pri-en-onderzoek/

 

 

PRI toepassen, hoe voelt dat?

Natuurlijk ben je nu wel nieuwsgierig geworden en wil je zelf wel eens ervaren hoe dit bij jou werkt. Dan kan!

Kijk dit filmpje, doe mee met de oefening die bij 10’30” begint en doe je eigen ervaring op:

Starten met PRI

Aarzel niet langer, loop niet langer rond met een angst die je beschermt tegen iets dat al voorbij is.  Het leven hoeft niet zo te zijn, ook jij kunt je bevrijden van angst en met meer vertrouwen in het leven staan. Stel je eens voor hoe dat zou voelen..  

Meer weten?

In een half uur verkennen we wat jouw vraag is of waar jij tegenaan loopt en hoe ik jou daarbij kan helpen. Neem gerust contact op.

Ik wil graag meer weten

2 + 11 =

{

Onze diepste angst, is niet dat we onmachtig zouden zijn. Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht. Niet de duisternis, maar het licht in ons is wat we het meeste vrezen. 

We zijn bestemd om te stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glorie Gods die in ons is te openbaren. Die glorie is niet slechts in enkelen, maar in ieder mens aanwezig. En als we ons licht laten schijnen, schept dat voor de ander de mogelijkheid hetzelfde te doen. 

Nelson Mandela

Pin It on Pinterest

Heb je een vraag? Stel me die gerust.