06 49 49 48 50 anniek@anniekvleugel.nl

Afgelopen weekend was ik in het Vondelpark in Amsterdam 😎. We zaten even bij een vijver en mijn oog viel op de bloem die langs de kant van de vijver stond. ‘Dat is een Lisdodde’, zei ik. Dat blijkt trouwens niet zo te zijn, kwam ik later achter, het is een Gele Lis, maar ik bedacht wel: ‘bizar toch, dat ik de naam van die bloem ken’.

Dat komt omdat ik als kind eindeloos bij de sloot in de buurt bezig kon zijn. Ik had een boekje van de bibliotheek over dieren die in een sloot leefden. Daar stond ook een plaatje in van de Gele Lis. Ik ging dan met een schepnet dat ik gemaakt had van een oude panty van mijn moeder (deze tip stond ook in dat boek 😊👍🏻) beestjes uit de sloot vangen en ze thuis in een bak doen. Zo had ik thuis ook een sloot. Terwijl ik al pratend weer helemaal daar was, dacht ik ineens: het leukste daaraan vond ik eigenlijk de ervaring dat dat wat in het boek stond ook in het echt zo was. Al die dieren die erin stonden kon ik zo uit de sloot vissen. Daarmee veranderde dat boek in een werkelijkheid die ik zelf kon beleven.

Toen dacht ik ineens: dat doe ik eigenlijk nog steeds: de stappen toepassen zoals  Ingeborg Bosch die beschrijft in haar boeken, maakt dat ik dagelijks aan den lijve ervaar dat het echt op die manier werkt. En het werkt niet alleen zo, ik kan je vertellen dat bevrijdend is! We kunnen zelf onze blokkades opruimen. 

In een notendop werkt het zo: we gebruiken allemaal als mens vijf soorten beschermingsmechanismen om oude pijn niet te hoeven voelen (boosheid, onzekerheid, je best doen, angst en niet voelen). We hebben allemaal oude pijn, situaties waar we alleen mee waren als kind en die we niet hebben kunnen verwerken. De beschermingsmechanismen waarmee we ons hiertegen beschermen, daar krijg je als volwassene meestal last van (ruzie met je kinderen of partner, steeds twijfelen aan je eigen kunnen, een burnout oplopen omdat je veel te hard je best doet, dingen niet durven of aangaan, of voelen dat je leven aan je voorbij gaat). De waarheid is dat we ons niet meer hoeven te beschermen. De situaties waar het over gaat zijn immers allang voorbij. PRI biedt tools om die bescherming te ontmantelen. Dat kan dus.

Dat zelf te kunnen doen, te ervaren dat het inderdaad zo werkt en de shift die dat geeft in mijn beleving van de werkelijkheid is letterlijk een verademing.

Lees hier een paar praktijk-voorbeelden :

https://www.anniekvleugel.nl/hardlopen-in-de-regen/

https://www.anniekvleugel.nl/piekeren/

https://www.anniekvleugel.nl/belastingen/

 

Wil jij ook ervaren dat je je kunt bevrijden van je blokkades (en er niet alleen over lezen 😉)? 

Laat het ff weten, app gerust. 

 

Pin It on Pinterest

Heb je een vraag? Stel me die gerust.