06 49 49 48 50 anniek@anniekvleugel.nl

Mijn baby huilt veel

Een huilend kind kan je als ouder tot wanhoop drijven. Zeker als het huilen aanhoudt en je er niet achter komt wat er aan de hand is, omdat je kindje nog te klein is om dat aan te geven. Maar luister naar je hart, laat je kindje niet huilen.

Er is veel info te vinden over wat te doen (ik zal hieronder wat links delen) om je kindje gerust te stellen. Maar wat kun je doen om zelf rustig te blijven als je kindje huilt? En is dat niet eigenlijk het belangrijkste? Want stel je voor: hoe voelt het voor jou als klein kindje als degene van wie jij afhankelijk bent voor troost en verzorging (en ook voor al het andere), als die heel onrustig wordt van jouw verdriet/ jouw ongemak? Dan word je toch nog veel onrustiger?

 

Ik word zo onrustig als mijn kindje huilt

Je eigen onrust (of wanhoop) is natuurlijk heel begrijpelijk en die zet je niet zomaar uit. Ik weet nog dat ik als verse ouder het consultatiebureau belde, dat ik het advies kreeg: zorg dat u zelf wat rustiger blijft, want uw kind pikt uw onrust op. Dat snapte ik natuurlijk wel, maar daardoor voelde ik me nog rotter, ik had namelijk geen idee hoe ik dat moest doen.

Inmiddels ben ik heel wat jaren verder en wat had ik graag geweten toen wat ik nu weet! Er is namelijk een heel eenvoudige en effectieve manier om je eigen onrust om te zetten in innerlijke rust, waardoor je aanwezig, responsief en empathisch kunt zijn naar je kindje. En dat is uiteindelijk alles wat hij/zij nodig heeft; dat je er bent en dat je met empathie reageert, vanuit je hart. Voor een kind is het van levensbelang dat hij/zij gezien en gekoesterd wordt door een liefdevolle, aanwezige ouder. Helemaal als het verdrietig is. Als je dit als ouder kunt bieden, zul je veel huilen voorkomen.

 

Hoe snel is mijn kind gestresst als het huilt?

Dit filmpje maakt duidelijk wat er gebeurt als we afwezig zijn als ouder en hoe snel dat je kind ontregelt:

 

Hoe krijg ik mijn baby rustig?

Het ‘juiste antwoord’ op de vraag: wat te doen als mijn kindje huilt, is er helaas niet. Nou ja, behalve ‘niet alleen laten huilen en zorgen dat je zelf aan je innerlijke rust werkt’. Maar wat het kind betreft: ieder kind is weer anders, wat het ene kind fijn vindt, daar heeft het andere kind niks mee. Gewoon, net als wij 😉. Wat wij als ouder kunnen doen is te zorgen dat wij steeds vaker in de toestand van innerlijke rust zijn. Zodat we aanwezig kunnen zijn, responsief en empathisch, ons kind bij ons zijn/haar rust kan vinden. En naarmate we ons hart verder openen zullen we ook beter kunnen aanvoelen wat ons kindje nodig heeft.

 

Hoe zorg ik voor innerlijke rust als mijn kind huilt?

Het klinkt bijna als te simpel. Een eenvoudige en effectieve manier om je eigen onrust om te zetten in innerlijke rust. Maar het bestaat en jij kunt dit leren. Deze manier is ontwikkeld door Ingeborg Bosch en de methode die zij ontwikkeld heeft, heet Past Reality Integration (PRI). De toepassing van haar technieken maakt dat je een switch kunt maken van 1 deel van je bewustzijn naar het andere deel, in dit voorbeeld van een ‘wanhoop-stand’ naar de stand van ‘er zijn oplossingen, ik ben er niet alleen mee, ik kan hulp inschakelen, dit duurt niet voor altijd, ik hoef er nu alleen maar voor mijn zoon/dochter te zijn’.

 

Waarom word ik boos als mijn kind verdrietig is?

Om kort uit te leggen hoe het precies werkt moeten we even terug in de tijd.

Dat kindje, dat huilt, dat waren wij zelf natuurlijk ook ooit. Hoe hard hebben wij zelf gehuild als kleintje en hoe reageerden onze ouders daarop? Waren onze ouders aanwezig? En reageerden ze empathisch op ons, zodat we ons gezien en begrepen voelden? Helemaal in onze vroege kindertijd, toen we totaal afhankelijk waren en bovendien geen besef van tijd hadden?

We reageren op onze kinderen zoals we zelf ooit behandeld zijn

Je voelt het al he…  We hebben allemaal ervaringen, echt iedereen (ook onze ouders), die voor ons te pijnlijk waren om te verwerken. Dat heeft niets te maken met verwijten naar onze ouders of dat onze ouders niet van ons gehouden zouden hebben. Het heeft alles te maken met dat onze ouders er met geen mogelijkheid altijd voor ons konden zijn en zelf dus ook hun eigen bagage hebben. Verder zijn er ook broertjes en zusjes die aandacht vragen, ouders moeten werken, ouders krijgen adviezen als ‘laten huilen is niet erg, is goed voor de stembanden’, of ‘kinderen moeten gewoon niet zeuren’.

Maar dit alles maakt het voor het kind dat wij waren niet minder pijnlijk. Omdat we als klein kind geen besef van tijd hebben, voelt het bovendien alsof het voor altijd zo zal zijn.

 

Soms slaan we zelfs

Omdat dit voor ons te groot is en we dit niet kunnen verwerken, splitst ons bewustzijn zich in 2 delen, waardoor deze ervaringen worden verdrongen. Deze splitsing is onderdeel van ons psychisch immuunsysteem, hierdoor overleven we als kind de meest traumatische ervaringen. En dat is dus heel gezond en prettig, als we klein zijn. En zorgt tegelijkertijd voor problemen als we volwassen zijn. Dan worden we bijvoorbeeld heel wanhopig als ons kind blijft huilen, worden we boos op hem/haar misschien slaan we zelfs. Geen enkele ouder wil dit natuurlijk, maar het kan dus gebeuren vanuit ons eigen (oude) overlevingsprogramma.

 

Er is een uitweg

Wat een goed nieuws daarom, dat we hier iets aan kunnen doen! Je kunt zicht krijgen op je eigen overlevingsprogramma en stap voor stap leren hier iets anders mee te doen. Dat is heel fijn voor jezelf, en vooral ook heel fijn voor de ontwikkeling van je kind. Alles wat jij kunt doen in aanwezigheid, responsiviteit en empathie heeft een levenslange impact op de ontwikkeling van het brein van je kind en daarmee op hem/haar.

 

Wat kun je doen als je kind veel huilt

In dit filmpje legt dr. Bruce Perry, kinderpsychiater, uit wat het effect is van ons gedrag op de ontwikkeling van het kinderbrein (en welke eenvoudige dingen je kunt doen om het anders te doen):

Voor nu: hoe blijf ik nu rustig als mijn kind pijn heeft?

Verdiep je in PRI en kom langs voor een gratis kennismaking. Of misschien wil je eerst wat lezen; ‘De onschuldige gevangene’ van Ingeborg Bosch gaat helemaal over de opvoeding van kinderen. Of kijk deze filmpjes over de roze wolk (meer delen te vinden op youtube)

Deel 1:

 

 

Tips

Tot slot hieronder nog even de sites waar ik fijne tips vond met betrekking tot huilende kindjes.

En: een hart onder de riem voor jou, als ouder die op zoek is naar wat je kunt verbeteren. Mijn hart gaat naar je uit, en naar je kindje; ik was ook waar jij nu bent. Verdiep je in PRI ❤️

 

https://www.eindelijkslapen.nl/waarom-is-baby-laten-huilen-methode-gebruikelijk-bij-slaapproblemen-maar-niet-de-beste

https://kiind.nl/baby-alleen-huilen

https://www.oudersvannu.nl/baby/opvoeden/baby-laten-huilen

 

 

Pin It on Pinterest

Chat openen
Stel hier je vraag